'Cultura Nova is festival van heel hoog niveau'

© Jean-Pierre Geusens
Volgens de internationale topdirigent Josep Vicent kan Heerlen trots zijn op zijn cultuurevenement Cultura Nova.
Dirigent Josep Vicent van het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus is tevreden over de eerste opvoering van Carmina Burana tijdens het festival. De megaproductie werd zaterdagavond voor 4000 toeschouwers opgevoerd in de Heerlense zandgroeve Beaujean. "De maan schitterde in volle glorie boven het toneel, zelfs de planeet Mars was te zien. Alles viel op zijn plek", aldus Vicent.

Grote uitdaging

De grote uitdaging lag volgens hem in de goede communicatie tussen de verschillende gezelschappen die samen de voorstelling neerzetten. "Je komt kort voor de opvoering voor het eerst bij elkaar", legt de Spaanse dirigent uit. "Dan moet alles wat iedereen apart heeft ingestudeerd precies op elkaar aansluiten."
Naast La Fura dels Baus waren bij de productie ook Philharmonie Zuid-Nederland, Opera Zuid, het Sinfonische Kor Aachen en het Huis voor de Kunsten betrokken.

Heerlen net Catalonië

Schijnbaar onvermoeid trad Josep Vicent zondagochtend aan in Schunck in Heerlen om deel te nemen aan een Artist Talk. Theatermakers en kunstenaars van deze editie van Cultura Nova bespraken daar onder andere het culturele klimaat in Heerlen.
Vicent sprak in warme bewoordigen over Heerlen. "Ik heb jarenlang in Amsterdam gewoond en gewerkt", blikte de Spaanse dirigent terug op de tijd dat hij in het Concertgebouworkest speelde. "Op een gegeven moment was ik uitgekeken op Amsterdam. Maar in Heerlen voel ik me net zo thuis als in Catalonië."

Voor het eerst

Josep Vicent was dit jaar voor het eerst aanwezig bij Cultura Nova.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!