Nieuwe maar confronterende aanwinst voor Oorlogsmuseum

© iStock
Oorlogsmuseum Overloon heeft een nieuwe, maar confronterende aanwinst. Het museum heeft een leeg blik Zyklon B tentoongesteld.
Het blauwzuurgas werd vóór de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de bestrijding van ongedierte in schepen en pakhuizen. Tijdens de oorlog werd Zyklon B gebruikt in de gaskamers van concentratiekampen.

Krachtig

"Het 30 centimeter hoge blik was in het bezit van een verzamelaar die het te koop aanbood", zegt museumdirecteur Erik van den Dungen. Hij vindt dat het object een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heel krachtig neerzet.

Negatieve reacties

Ondanks negatieve reacties is het museum niet van plan het blik Zyklon B te verwijderen. Van den Dungen: "Ik snap de reacties, maar onze overweging is om mensen te laten nadenken over die oorlog en wat er gebeurd is. Het blik is een vast onderdeel van onze vaste tentoonstelling. Ik zie geen enkele reden om het weg te halen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!