GroenLinks Venlo kritisch over 'muntmeester' Satijn

Stephan Satijn © Le Giesen
Wethouder Stephan Satijn is benoemd tot muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De GroenLinks-fractie in de Venlose gemeenteraad is kritisch over zijn aanstelling en stelt vragen aan het college.
Satijn gaat deze baan als nevenfunctie vervullen naast zijn wethouderschap. De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van de Nederlandse euromunten.

Combineren

GroenLinks vraagt zich af of Satijn deze werkzaamheden kan combineren met zijn functie als wethouder. De nevenfunctie zou mogelijk te veel tijd in beslag nemen. In Venlo zijn er na het aftreden van Wim van de Beucken nog maar vier wethouders.

Belangenverstrengeling

Daarnaast vraagt de fractie naar eventuele belangenverstrengeling. "Eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Munt is de Groep Heylen, een bedrijf dat ook zaken doet met de gemeente Venlo. Dat betekent dat de wethouder een functie heeft aanvaard bij een rechtstreekse zakenpartner van de gemeente Venlo, met een directe relatie tot zijn portefeuille. Dit wekt de schijn van belangenverstrengeling. Wat is de opvatting van het college daarover?," vraagt GroenLinks.
Stephan Satijn maakte onlangs bekend dat hij na de volgende verkiezingen in maart 2018 niet terugkeert als wethouder.