Spectaculair: appartementen uit flat getakeld in Kerkrade

© Bing Maps
In Kerkrade wordt volgende week op een wel heel aparte manier een flat gesloopt.
Delen van appartementen worden van de bovenste verdieping van de flat in de wijk Bleijerheide getakeld. Het materiaal wordt vervolgens gebruikt om nieuwe huizen mee te bouwen.

Hergebruik
Uiteindelijk is het de bedoeling om van de drie flatgebouwen zo'n 150 huizen te bouwen. "De materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt, zodat zo min mogelijk nieuwe grondstoffen aangeboord hoeven te worden", zegt Marjo Vankan van HEEMwonen. "Het beton van de flats heeft 50 jaar dienst gedaan. We onderzoeken of hergebruik van volledige betonnen flatdelen mogelijk is."
Op deze manier wordt het appartement naar beneden getakeld. © Illustratie: HEEMwonen

Precisieklus

Het uithijsen van de appartementen op de tiende verdieping is een behoorlijke klus. Er wordt een zware en hoge kraan ingezet om dit voor elkaar te krijgen. "We zagen de delen van de appartementen vooraf uit met een wand- en vloerzaag", vertelt René Plaggenburg van bouwbedrijf Dusseldorp. "Dit uitzagen gebeurt met grote precisie. De speelruimte is ongeveer vijf millimeter."

Primeur

Volgens de betrokken partijen is het uithijsen van delen van appartementen een primeur. De actie is gepland op woensdag 1 november.