Coalitie Venlo rond: vijf partijen, zes wethouders

© iStock
De gemeente Venlo krijgt de komende vier jaar zes wethouders uit een coalitie van EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50PLus.
Die coalitie is goed voor een meerderheid van 21 van de 39 zetels.

Akkoord

De concept-tekst voor het coalitieakkoord is klaar, maar die wordt eerst voorgelegd aan de partijleden die er nog hun zegje over kunnen doen. Daarvoor hebben ze tot 14 mei de tijd. Twee dagen later is het de bedoeling dat de wethouders worden geïnstalleerd.

Twee keer EENLokaal

Grote winnaar EENLokaal levert twee wethouders. Lijsttreker Frans Schatorjé verruilt zijn raadszetel voor het wethouderspluche, en neemt samen met partijvoorzitter Ad Roest plaats in het college.

SP-debuut

De andere vier coalitiepartijen leveren allemaal een wethouder. Na jarenlang oppositie voeren krijgt de SP in Venlo met Alexander Vervoort voor het eerst een wethouder in het college. Bij de PvdA schuift lijsttrekker Erwin Boom door, 50Plus stuurt Sjors Peeters die bij de verkiezingen op nummer twee stond van de seniorenlijst. Hij zat eerder nog voor de PvdA in de Venlose gemeenteraad.

GroenLinks-voorzitter

GroenLinks laat tenslotte Marij Pollux aanschuiven in het college. Zij stopte zes jaar geleden als raadslid in Venlo, maar keert nu dus terug op het stadhuis. Zij is ook voorzitter van GroenLinks in Limburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!