Mogelijk schade aan tekeningen in grotten door brand

© Manuel den Braber
De tekeningen en handtekeningen in het grottenstelsel bij Kanne en Maastricht zullen schade oplopen van de hooibrand. Dat vreest de Stichting het Limburgs Landschap, dat eigenaar is van het gebied.
De tekeningen zijn vaak gemaakt met houtskool. "Ik kan me voorstellen als daar wekenlang roet langskomt dat de tekening onzichtbaar worden", zegt Edmond Staal van het Limburgs Landschap. Om de schade te beperken heeft de brandweer de openingen tussen de verschillende grotten dichtgemaakt.

Cultuurhistorische waarde

Vooral de handtekeningen in de grotten bij Chateau Neercanne hebben veel last van de rook. Bij een inspectie dinsdag is gebleken dat de waardevolle wandtekeningen en de beeldhouwwerken in de Jezuïtengrot niet zijn beschadigd. Het gangenstelsel van de Jezuïtengrot staat niet in open verbinding met het gangenstelsel waar de rook hangt. De grotten zijn eeuwenoud en hebben grote cultuurhistorische waarde. Ook het bos bovenop de Cannerberg is afgesloten.

Geen rondleidingen

Rondleidingen door de Jezuïtengrot en door het ondergrondse voormalige NAVO-hoofdkwartier zijn voor onbepaalde tijd afgelast. In de grotten hangt teveel koolmonoxide. De vleermuizen in de grotten hebben nu geen last van de brand, omdat zij alleen overwinteren in de grotten. Het is niet duidelijk wat de brand uiteindelijk voor gevolgen heeft voor die overwintering.