Referendum in Landgraaf over fusie met Heerlen

© Google Streetview
Er komt een referendum in Landgraaf over de beoogde fusie met Heerlen.
De coalitiepartijen GBBL, CDA en PRO Landgraaf gaan dat donderdag voorstellen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Omdat de drie partijen samen een ruime meerderheid hebben, wordt dat voorstel zeker aangenomen.

Draagvlak

Volgens fractievoorzitter Andy Dritty van GBBL hebben de inwoners van Landgraaf zich nog niet expliciet kunnen uitspreken over wat ze van de fusie met Heerlen vinden.
Verder geeft een referendum duidelijkheid over het draagvlak, zowel van de voor- als van de tegenstanders van de herindeling, aldus Dritty. Hij vindt dan ook dat de uitslag van zo'n referendum moet worden gerespecteerd.

Najaar

De verwachting is dat de volksraadpleging in het najaar wordt gehouden, ruim voordat de Tweede en Eerste Kamer de knoop moeten doorhakken. Dat gebeurt waarschijnlijk in het voorjaar van 2018.

Groen licht

Afgelopen vrijdag gaf het Limburgs Parlement met ruime meerderheid groen licht voor een fusie van Heerlen en Landgraaf, eventueel aangevuld met Brunssum. Het besluit heeft formeel de status van advies aan Den Haag.
GBBL-fractievoorzitter Andy Dritty zegt dat de coalitie zich nog niet gewonnen geeft en blijft gaan voor een zelfstandig Landgraaf.