'Alleen Amsterdam overtreft Maastricht in cultuuraanbod'

© Flickr/TEDx Maastricht
Maastricht is op cultureel gebied één van de koplopers onder de Nederlandse steden. Alleen Amsterdam heeft qua omvang en variëteit van het culturele aanbod meer te bieden dan de Limburgse provinciehoofdstad.
Dat blijkt uit onderzoek van de Atlas voor Gemeenten in samenwerking met de Boekmanstichting, die de 50 grootste gemeenten van het land langs de meetlat legde en zo tot een 'regionale cultuurindex' kwamen.

Limburgse steden

Maastricht bezet dus de tweede plaats op de ranglijst, met een aanzienlijk verschil ten opzichte van nummer drie Leeuwarden. Heerlen werd door de onderzoekers op plek zestien gerangschikt. Venlo blijkt met de 25ste positie een middenmoter en Sittard-Geleen moet het doen met plek 34.
© Atlas voor Gemeenten

Monumentale binnenstad

De index is opgebouwd uit twintig indicatoren, die weer zijn opgesplitst in de categorieën podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film. Uit het onderzoek blijkt dat de steden met het grootste cultuuraanbod stuk voor stuk steden zijn 'met een monumentale binnenstad die behalve meer erfgoed over het algemeen ook een groter cultureel aanbod in de andere sectoren hebben'.
Dat geldt vanzelfsprekend ook voor Maastricht. Ter vergelijking: het cultureel aanbod is daar volgens de Atlas voor Gemeenten twee keer zo groot ten opzichte van het als zestiende gerangschikte Heerlen.

Limburg zevende

Het onderzoek komt ook met een cultuurranglijst voor provincies op de proppen, op basis van de steden die deel uitmaken van de index. Limburg bezet daar de zevende plek. Het noorden van het land presteert het best: de provincie Groningen leidt de rangschikking en ook Noord-Holland en Friesland staan in de top-4.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!