Emoties lopen hoog op bij 'motie-strijd' Meerssen

© Thinkstock
In de laatste fase van een anderszins opmerkelijk rustig verlopen begrotingsvergadering, leken de gemoederen donderdagavond in Meerssen toch even hoog op te lopen.
Tegen het einde van de tweede termijn lag er opeens een motie van afkeuring op tafel, ingediend door oppositiepartijen Kijk!, VVD en CDA.

Boos

Het loodzware middel werd niet ingezet in een poging de begroting an sich onderuit te halen, maar om het proces vooraf ging te kraken. De fracties hadden het gevoel dat ze hun controlerende taak niet naar behoren hadden kunnen uitvoeren, met name doordat er lang onduidelijkeid was over een door het college aan haar eigen voorstel toegevoegd addendum.

Al op de hoogte

Maar vooral, zo verwoorde VVD-fractieleider Eugène Glimmerveen, omdat de fracties uit bewoording van enkele coalitie-leden konden opmaken dat die al eerder op de hoogte waren van cruciale informatie: de septembercirculaire en het sportbesluit, die voor Meerssen vanaf 2016 een, weliswaar bescheiden, financiële meevaller beloven. Informatie die de oppositie pas op de dag vóór de begrotingsbehandeling ontving. Marcel Smeets van Focus bevestigde: "Wij hadden bepaalde informatie inderdaad eerder.”

Motie van waardering

De grootste raadsfractie Brug-M, diende als tegengeluid juist een motie van waardering in. Die werd uiteindelijk teruggetrokken toen ook de oppositie zijn motie introk.
Meer in de krant van vrijdag.