'Heuvelland moet op lijst Wereld Erfgoed'

© Istock
Het Heuvellandschap moet met zijn unieke kenmerken op de Unesco Wereld Erfgoed lijst komen, vinden de gemeenten Vaals, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en de VVV Zuid-Limburg.
Het heuvellandschap staat dan wel volop in de belangstelling van toeristen, maar het staat ook onder druk door allerlei ontwikkelingen. En daarom is het nodig dat het Heuvelland beschermd wordt, vinden de initiatiefnemers.

Uniek

Volgens wethouder Jean-Paul Kompier van de gemeente Vaals is het Heuvelland uniek met zijn vakwerkhuizen, graften, holle wegen, maar ook hellingbossen en hoogstambomen. "Omdat wij elke dag in deze omgeving wonen en werken zien we dat niet meer, maar het is wel degelijk heel bijzonder. Als je het zo bekijkt is het bijna vreemd dat het gebied nog niet op de Erfgoedlijst van Unesco staat."

Criteria

Om op de Erfgoedlijst te komen zijn er tien criteria, maar er hoeft maar aan één criterium voldaan te worden. Kompier denkt dat het Heuvellandschap 'zonder moeite' aan vier of vijf criteria voldoet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!