Baarmoederblunder: Poolse vrouw gaat niet in beroep

© Istock
De Poolse vrouw van wie de baarmoeder door een miscommunicatie is verwijderd in het Viecuri-ziekenhuis in Venlo, gaat niet in hoger beroep.
De rechter heeft bepaald dat de vrouw een schadevergoeding krijgt van 33.699 euro.

Kleine pleister
Dat is veel lager dan advocaat Hans Hilkens had gevraagd, maar volgens hem is het voor de vrouw nu een gesloten zaak. "Het is te emotioneel voor haar om door te gaan. Een schadevergoeding is in zo'n zaak altijd een te kleine pleister op hele grote wonden. Genoegdoening krijg je toch niet," stelt Hilkens vast.

Gynaecoloog verwijderde ongewild baarmoeder

Vertaling

De vrouw kwam in 2013 bij de gynaecoloog van VieCuri terecht met klachten aan haar baarmoeder, die was verzakt sinds de geboorte van haar jongste kind. Omdat de Poolse verder geen talen als Engels of Duits spreekt, hebben een vriendin en haar partner gefungeerd als tolk. Er ontstond een miscommunicatie, waardoor de baarmoeder tegen de zin van de vrouw werd verwijderd. Zij had op dat moment nog een kinderwens.

Zorgplicht

"De arts had zich ervan moeten vergewissen dat de vrouw helemaal begrijpt wat er gaat gebeuren. Zeker bij een operatie die niet terug te draaien valt. De arts had een zorgplicht en dat heeft hij nagelaten," stelt Hiltens. Volgens hem was een gang naar de rechter noodzakelijk, omdat de gynaecoloog, het ziekenhuis en de verzekeraar de boot afhielden. Zij gaven de vrouw de schuld van de miscommunicatie en wilden geen schadevergoeding uitkeren. De rechter oordeelde anders en gaf de vrouw gelijk.
Het Viecuri-ziekenhuis wilde niet op de uitspraak reageren.