Proef geslaagd: Meer toezicht tijdens Weerter kermis

© Istock
Een proef met mobiele camera's en 'crowdmanagers' tijdens de Weerter kermis in 2016 is zo goed bevallen, dat er dit jaar meer toezicht gaat komen.
Het toezicht gaat uitgebreid worden van twee naar drie of wellicht zelfs alle zes de dagen. Zo meldt De Limburger.

Commandowagen

Vorig jaar kon de politie tijdens het weekend van de kermis vanuit een commandowagen meekijken naar de massa's mensen via mobiele camera's en waar nodig snel ingrijpen. Ook liepen er zogenaamde 'crowdmanagers' en stewards rond. Niet alleen om de weg te wijzen, maar ook om opstoppingen en opstootjes te voorkomen.

Zeer gecharmeerd

Projectregisseur Ton Lemmen van de gemeente Weert laat de krant weten dat de politie erg gecharmeerd is van deze vorm van toezicht en daarom gekeken wordt in welke mate deze uitgebreid gaat worden. "We breiden het toezicht in elk geval uit met de vrijdag. Als toezicht op alle zes de kermisdagen niet veel méér kost, kiest het college wellicht voor die optie." De kosten worden nu in kaart gebracht.

Ruimere opzet

Uit de proef kwam niet alleen naar voren dat toezicht goed werkt, maar dat er ook een ruimere opzet van de attracties gewenst is. De terrassen worden er dan meer bij betrokken en er zal nergens meer een dichte wand voor de zitplekken komen.

Betaalbaar volksvermaak

Naar de Weerter kermis komen zo'n 130 attracties. De prijs voor een ritje in een attractie moet leuk blijven, aldus Lemmen. "Voor de meeste ritjes betaal je twee euro en de maximale ritprijs blijft vier euro. Het moet volksvermaak blijven dat voor iedereen betaalbaar is."
De Weerter kermis start op vrijdag 22 september