PvdA-minister wil gesprek over forse korting Philharmonie

© Istock
PvdA-minister Jet Bussemaker wil met alle betrokken overheden rond de tafel over de forse korting van de provincie Noord-Brabant op de subsidie van de Philharmonie zuidnederland.
Zij is daar niet over te spreken.

Om de tafel

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans maakte in een statencommissie bekend dat de minister met de provincies Limburg en Noord-Brabant, Eindhoven en Maastricht om de tafel gaat over de korting van een half miljoen euro in 2018 en 2019.
Dat is 25 procent van de huidige subsidie. De provincie Brabant geeft nu 2 miljoen euro, maar dat gaat naar 1,5 miljoen euro.

Grote problemen

Volgens Koopmans heeft minister Bussemaker er grote problemen mee dat tijdens een lopende subsidieperiode andere keuzes worden gemaakt dan eerder afgesproken met andere overheden.

Precedentwerking

Ook wil zij voorkomen dat van de opstelling van Noord-Brabant een precedentwerking uitgaat. Een datum voor het gesprek is nog niet afgesproken.

Onbestaanbaar

Tijdens de commissievergadering haalde Koopmans nog eens uit naar SP-gedeputeerde Henri Swinkels van Noord-Brabant. Hij noemde zijn opstelling 'onbestaanbaar'.

Onzekerheid

"Het is ongelooflijk dat een overheid op een plek waar mensen fulltime werken, ineens gaat kijken of daar nog geld voor is. Dat brengt een onzekerheid mee die niet verantwoord is", aldus Koopmans.
Het Rijk geeft jaarlijks 7 miljoen aan de Philharmonie zuidnederland, de provincie Limburg 1,75 miljoen, de provincie Noord-Brabant 2 miljoen, Maastricht 2 ton en Eindhoven 90.000 euro.