Loverboys lastig te herkennen

© iStock
Loverboys zijn lastig te herkennen. Het beeld dat het altijd gaat om knappe jongens van een jaar of achttien klopt niet.
Dat zegt Anita de Wit van de Stichting StopLoverboysNu.

Tussen elf en wel zestig jaar

Volgens De Wit varieert de leeftijd van loverboys of ronselaars van elf tot wel zestig jaar. Er zijn jongens in groep acht van de basisschool die voor hun grotere broers uitkijken naar geschikte 'slachtoffers': meisjes die gepest worden of gescheiden ouders hebben, weet ze. Die worden dan ingepalmd op het moment dat ze naar de middelbare school gaan.

Internetverleiders

Maar volgens De Wit heb je ook de internetverleiders: oude mannen die zich voordoen als jonge vent en die meisjes verleiden om naaktfoto's van zichzelf te sturen. Als ze dat hebben gedaan, gaat hij ze chanteren: je wordt dan seksueel uitgebuit, anders zet hij je foto's online of stuurt ze naar je ouders.

Voorlichting en preventie

Weinig slachtoffers durven erover te praten. Daarom is voorlichting en preventie zo belangrijk, weet Marlies Levels van de stichting Helse Liefde in Geleen. Deze stichting ondersteunt slachtoffers, ouders en professionals om met de loverboyproblematiek om te gaan. De stichting krijgt subsidie van de provincie Limburg en heeft een groot aanbod aan preventieprojecten voor het onderwijs.