Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt

De kerncentrale in Tihange. © archief iStock
Een medewerker van de kerncentrale in Tihange heeft een fout gemaakt tijdens het controleren van de werking van de koelinstallatie.
Dat gebeurde twee weken geleden al, maar is maandag pas naar buiten gebracht.
Tijdens een test in de reactor van Tihange 2 bleek dat er een klein defect was bij de besturing van twee veiligheidspompen. Die zorgen ervoor dat de kernreactor wordt gekoeld als er een ernstig ongeluk gebeurt.

Back-up

Voor de zekerheid werd gekeken of de pompen die als back-up dienen mogelijk dezelfde problemen hadden. Daarom controleerde een medewerker de aansluiting van die pompen. Tijdens de test moesten de pompen even worden uitgeschakeld en losgekoppeld.

Na de test had de medewerker moeten controleren of de boel weer goed was opgestart. Dat deed de medewerker niet, waardoor urenlang niet duidelijk was of de pompen hun werk deden.

Dag later

Iemand anders ontdekte de fout een dag later. Toen werd alsnog gecheckt of alles goed werkte. Dat bleek het geval, meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in België. Volgens de instantie is er dan ook geen gevaar geweest.
Of er maatregelen zijn genomen tegen de medewerker, is niet bekendgemaakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!