'Nu kun je op vakantie de weg opzoeken'

© iStock
Internetten met je telefoon in het buitenland kost vanaf donderdag net zoveel als in Nederland.
De zogenoemde roamingkosten voor landen binnen de EU zijn namelijk afgeschaft.

Kroatië

Senioren in Geleen hadden donderdagochtend het geluk om daar als een van de eerste gebruik van te kunnen maken. Ze vertrokken met de bus naar Kroatië, maar gebruik maken van de nieuwe roamingregels doen ze niet: "We hebben niet zo'n moderne telefoon waar we mee kunnen internetten", aldus een van de reizigers.

Grens

Op het busstation in Heerlen zijn mensen meer tevreden. Voor hen geen torenhoge kosten meer vanwege een beetje internetten in het buitenland. "Ik vind het top. Ik woon vlak bij de grens met België, dus nu kan ik daar rustig internetten", zegt de een.

Vakantie

Een ander: "Nu kun je op vakantie contact hebben met anderen en de weg opzoeken als je die kwijt bent, al was het ook wel fijn om in het buitenland even geen internet maar rust te hebben", vertelt ze.

Adders

Toch zijn er nog een paar adders onder het gras. Wie vanuit Nederland naar een ander EU land belt, betaalt nog steeds het buitenlandtarrief. Ook geldt per telecomprovider een maximale hoeveelheid internetdata die je in het buitenland kan gebruiken als je in Nederland een onbeperkt internetabbonement hebt.
De meeste telecomaanbieders hebben bovendien al aangekondigd dat de abonnementen iets duurder zullen worden om de kosten voor roaming te ondervangen.