Sitech oneens met boete voor lozing pyrazool in Maas

Sitech wil dat de boete van tafel gaat, die het bedrijf kreeg voor een te grote lozing van pyrazool in de Maas.
Dat bleek donderdagmorgen tijdens een rechtszaak in Roermond over de vergunning van het bedrijf.

Twee ton

Het onderhoudsbedrijf, dat gevestigd is op chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen, kreeg in totaal 2 ton boete voor overschrijding van de lozingsnorm. Het bedrijf gaf toe dat er incidenten zijn geweest, maar vindt de straf te zwaar.

Combinatie

Pyrazool is een chemische stof, waarvan nog niet duidelijk is of die in combinatie met andere stoffen gevaarlijk is voor de gezondheid. In 2015 staakten waterleidingbedrijven tijdelijk de inname van drinkwater uit de Maas omdat daarin een te hoge concentratie van de stof zat.

Vergunning

In de oorspronkelijke vergunning was volgens Sitech geen norm afgesproken. Later gaf het waterschap een nieuwe vergunning af, voor de lozing van maximaal 30 microgram pyrazool per liter. Maar ook daar ging Sitech af en toe overheen.

WML

Sitech is niet de enige die moeite heeft met zijn eigen lozingsvergunning. Ook de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) stond donderdag voor de rechter om bezwaar te maken. Het drinkwaterbedrijf vindt namelijk dat het waterschap te makkelijk vergunningen afgeeft.

Lozingsnorm

Overigens heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu de lozingsnorm voor pyrazool inmiddels flink ingeperkt. Vanaf eind augustus dit jaar mag er in een liter drinkwater nog maar maximaal 3 microgram pyrazool zitten.