Vriendin doodgeschoten Merkikou houdt gemoederen bezig

© Beeldbank Limburg
Na vier dagen zit het proces rondom de dood van shishabaas Hafed Merkikou (29) erop, maar er is één vraag die betrokkenen bezig blijft houden: Wat was de rol van zijn vriendin in de dagen rondom de fatale overval?
Zowel de familie van het slachtoffer als twee van de verdachten hebben hun twijfels geuit over het aandeel van de 23-jarige vrouw, maar het Openbaar Ministerie (OM) veegt die vraagtekens van tafel.



Schokkende gebeurtenis

De twintiger lag in bed met Merkikou in de nacht van 7 op 8 februari 2017, toen verdachten Karim S. (25) en Dennis V. (41) de woning binnendrongen en Merkikou na een korte worsteling doodschoten. Ze was getuige van de schokkende gebeurtenis. Vervolgens is ze ook verhoord als getuige; drie keer bij de politie en een keer bij de rechter-commissaris.


Opvallend diner

Dit alles riep geen vraagtekens op bij betrokkenen. Het feit dat ze geregeld contact had met verdachte Karim, zowel voor als na de dood van Merkikou, wél. Zo belden en appten de twee elkaar regelmatig. Op de avond van 7 februari, vlak voor de dood van haar vriend, heeft ze nog gedineerd met Karim. Zes dagen na het incident was er opnieuw een ontmoeting; de twee aten samen in een Van der Valk-hotel. Karim kwam ook bij de vrouw thuis en ging met haar naar de oogarts.


Ex-vriend

Volgens Karim moet niemand iets achter het opvallende contact zoeken. "Ze heeft iets met mijn broer gehad, dus ik kende haar al een tijdje." De rechtbank vroeg of de vrouw Karim heeft getipt, bijvoorbeeld over wanneer haar vriend thuis zou zijn en waar er in de woning geld te vinden was. "Nee, we hadden het eigenlijk nooit over Hafed. Ze vertelde alleen dat hij een shishalounge had", ontkent de verdachte.


Gefronste wenkbrauwen

Ruud Gijsen, advocaat van verdachte Carlo R., maakte maandag in de rechtbank zijn bedenkingen kenbaar. "Haar mogelijke rol heeft de wenkbrauwen doen fronsen. Kennelijk had het OM wel verdenkingen over haar, maar kreeg men er de vinger niet achter." Toch zijn er genoeg momenten die aandacht verdienen, denkt Gijsen. "Ze drong zich al gauw na de dood van Hafed weer op aan haar ex-vriend, toevallig ook de broer van Karim."
Hafed Merkikou voor zijn Sahaya-lounge. © Facebook
Tipgeefster
Verdachte Dennis deed daar een schepje bovenop. "Een paar mensen had hier ook in de rechtbank moeten zitten, dat meisje bijvoorbeeld. Het is samen uit, samen thuis", zei hij maandag. "Het is niet voor niks dat wij op dat moment daar waren", doelde hij op de fatale nacht. "Karim is gebeld die avond, daarom wisten wij dat er geld was."

Geen verdachte
Justitie heeft eerder duidelijk gemaakt dat het de vrouw ziet als getuige én slachtoffer, maar zeker niet als verdachte. Hoewel officier van justitie David van Kuppeveld beaamde dat sommige zaken, zoals het diner met Karim, vreemd overkomen, vindt hij haar verklaringen 'plausibel'. Dennis was maandag echter helder. "Ik ben erbij geweest, ik weet wat er is gebeurd. En ik wil best een schadevergoeding betalen aan nabestaanden. Het dubbele zelfs. Maar niet aan haar."

Onduidelijkheid
Ook familie en vrienden, massaal aanwezig tijdens de vier procesdagen, uitten hun twijfels. "Ik zeg niet dat ze iets heeft gedaan, maar het blijft wel een erg vaag verhaal. We willen gewoon weten wat haar rol precies was", zegt een van hen, zonder met naam te willen worden genoemd. De officier van justitie blijft, gevraagd naar een reactie op deze bedenkingen, bij zijn eerdere woorden: de vriendin van Merkikou is een slachtoffer.

Twijfel zaaien
Advocaat Luc Bien, die de vrouw vertegenwoordigt, wijst op die woorden. "Volgens mij heeft de officier heel duidelijk gemaakt dat deze vrouw een slachtoffer is en dat eventuele betrokkenheid onlogisch zou zijn. Daar is wat mij betreft geen speld tussen te krijgen. Dat andere advocaten proberen twijfel te zaaien... ja, dat is hun werk. Ik heb daar verder niks op te zeggen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!