DVERS: Lesoir draagt nummer op aan overlevende Bataclan

De aanslag in de Bataclan werd gepleegd tijdens een concert van Eagles of Death Metal © ANP
De Maastrichtse progrockband Lesoir draagt een van de nummers op haar nieuwe album op aan Ferry Zandvliet, overlevende van de terreuraanslag in poppodium Bataclan in Parijs.
Lesoir maakte dat zaterdagavond bekend tijdens popfestival DVERS in Sittard. Het album 'Latitude,' de vierde plaat van Lesoir, verschijnt in november.

Aanslag

Zandvliet was een van de bezoekers van het Eagles of Death Metal-concert in Parijs, dat bruut werd verstoord door een terroristische aanslag. Daarbij kwamen 89 personen om het leven, inclusief de drie terroristen. Ferry Zandvliet bleef zelf ongedeerd, en geeft nu lezingen waarin hij mensen hoop en troost wil bieden.

Showcase

Tijdens DVERS spelen zo'n 80 bands uit de Nederlands en Belgisch Limburg en de Duitse grensregio op 17 verschillende plekken in de Sittardse binnenstad. Het zogeheten showcase-festival wordt georganiseerd door de Stichting Popmuziek Limburg, en is bedoeld om de vaak nog redelijk kleine bandjes een groter podium te bieden.

Dat gebeurt niet alleen met optredens, maar ook met workshops voor de musici en netwerkbijeenkomsten met bijvoorbeeld boekers.

Divers publiek

Het publiek dat op DVERS afkomt is divers. Omdat het festival op vertschillende plekken wordt gehouden, trekken de optredens niet alleen liefhebbers of beroeps-concertgangers. Ook toevallige passanten luisteren even mee bij een van de talloze optredens, zoals op de Markt.

Sufgerukte Wallies

Dat DVERS vooral op zoek is naar jong talent, wil niet zeggen dat de oude garde niet welkom is. In het Jo Erens Huis (over oude garde gesproken) trad bijvoorbeeld Schuldjongens op. En de zanger daarvan kennen de oude rotten misschien nog als de zanger van de Sufgerukte Wallies, een in de jaren tachtig roemruchte Limburgse punkband uit -naar eigen zeggen- Ten Esschen.

Silent disco

Maar het is niet allemaal luidruchtige muziek wat de klok slaat op DVERS. Bij de Silent Disco kun je zonder herrie op de achtergrond de artiesten of het publiek interviewen, omdat de muziek alleen maar met een koptelefoon te horen is.