Glasvezel buitengebied Horst aan de Maas kost 5,5 miljoen

Het kost 5,5 miljoen euro om 1638 adressen in het buitengebied van Horst aan de Maas te voorzien van glasvezel.
De gemeente wil daarvoor een lening van 4,9 miljoen euro afsluiten. Dat blijkt uit een plan van adviesbureau Dialogic en Horst aan de Maas.

65 procent

Het adviesbureau berekende dat bij deelname van minstens 65 procent van desbetreffende 1638 inwoners of bedrijven in het buitengebied aanleg van de snelle vorm van internet rendabel is.

Toeslag

Bewoners of bedrijven moeten daarvoor een zogenoemde buitengebiedtoeslag betalen. Die bedraagt bij de start eenmalig 4000 euro of eenmalig 200 euro én twintig jaar lang maandelijks twintig euro.

Plannen

Als de gemeenteraad volgende maand instemt met de verdere uitwerking van het plan moet in de zomer duidelijk zijn of er voldoende animo voor realisatie is onder inwoners, bedrijven, aannemers en aanbieders van abonnementen. Voor het vervolgonderzoek is 75.000 euro nodig.

Duur

De dorpskernen in Horst aan de Maas werden in 2012 door marktpartij Reggefiber al aangesloten op glasvezel. Het bedrijf vond aanleg in het dunner bevolkte buitengebied te duur.
Lees dinsdag in Dagblad de Limburger meer over de aanleg van glasvezel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!