Boeren ook schuldig aan wateroverlast

Extreme neerslag leidde deze zomer tot wateroverlast. Waterschap Peel en Maasvallei heeft er niet alles aan gedaan om die overlast én schade te beperken, maar ook boeren treft blaam.
Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd voor het waterschap in Noord- en Midden-Limburg. Uit het onderzoek blijkt dat de grote hoeveelheid neerslag die in juli en augustus 2014 viel, gemiddeld slechts één keer in de honderd jaar voorkomt.

Uitzonderlijk

Het waterschap is niet voorbereid op zulke uitzonderlijke situaties en hoeft dat ook niet te zijn. Desalniettemin heeft de organisatie veel steken laten vallen bij de bestrijding van de wateroverlast.

'Boerenstuwen'

Opvallend is dat de boeren zelf ook een twijfelachtige rol hebben gespeeld, zo leert het onderzoek. Van de 2500 stuwen in het gebied zijn er 1400 in beheer van boeren. Een onbekend aantal wordt slecht bediend, constateert het waterschap. Precieze gegevens ontbreken omdat geen metingen plaatsvinden van de 'boerenstuwen.'

'Wie is verantwoordelijk'

De boeren kaatsen de bal terug door te stellen dat niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de stuwen: het waterschap, de eigenaar of de pachter. Het adviesbureau dat onderzoek deed voor het waterschap suggereert om in het veld bij sloten en stuwen te markeren wie verantwoordelijk is voor het beheer.
Lees maandag meer over het onderzoek in Dagblad de Limburger of op Krant Digitaal.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!