Scholen nemen maatregelen tegen tropische hitte

© iStock
Veel scholen in Limburg nemen maatregelen tegen de hitte.
Zo stuurt de Bernard Lievegoedschool in Maastricht alle leerlingen na 13:30 uur naar huis, omdat de temperaturen dan te hoog oplopen, met name op de bovenste verdieping.

Airco

"Daar is het echt niet vol te houden, leerlingen krijgen er last van hoofdpijn en duizeligheid", zegt directrice Janny de Vries. De school heeft al langer te kampen met dat probleem maar kosten van een airco zijn te hoog.

Tropenrooster

Ook het Connect College in Echt kiest voor een tropenrooster. Daar duren alle lessen vanaf dinsdag maar 30 minuten, Op sommige plekken worden activiteiten afgelast, zoals bijvoorbeeld de sportdag van kindcentrum Aloysius in Maastricht.

Koele lokalen

Niet alle scholen gaan over tot de invoering van een tropenrooster. Sommige schoolbesturen, zoal Gilde Opleidingen, laat die keuze aan de vestigingen zelf. De Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg voert geen tropenrooster in. De lessen vinden plaats in de koelste lokalen van de school. "De examenklassen zijn al vrij, er zijn dus veel meer lokalen dan klassen zegt John Monsewije van die stichting.

Herexamens

Ook tijdens de herexamens dinsdag nemen de scholen maatregelen. Zo proberen de scholen voor zoveel mogelijk koelte te zorgen, in de vorm van flesjes water of examenlokalen met airconditioning.