CDA slaat alarm vanwege Afrikaanse varkenspest

© iStock
Het CDA in het Limburgs Parlement slaat alarm over het gevaar dat wilde zwijnen de zogeheten Afrikaanse varkenspest gaan overdragen op de varkenshouderij.
Daarom wil de partij dat wildbeheereenheden meer ruimte en middelen krijgen om wilde zwijnen goed te kunnen bestrijden.

Wilde zwijnen

Volgens de statenleden John Verhoijsen en Rudy Tegels bevinden zich honderden wilde zwijnen buiten de twee gebieden waar ze zich 'mogen' ophouden. Dat zijn de natuurgebieden De Meinweg en Meerlebroek.

Varkenspest

De twee statenleden stellen in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur dat 'een uitbraak van varkenspest met alle verschrikkelijke gevolgen voor de Limburgse varkenshouderij te allen tijde moet worden voorkomen'. Behalve meer armslag voor de wildbeheereenheden, eisen ze dan ook dat er geen oversteekplaats voor onder andere wilde zwijnen komt over de Zuid-Willemsvaart in Weert. Ze noemen dat 'onverantwoord'.

Bestrijden

Verder willen ze opheldering over het verhaal dat terreinbeherende organisaties niet dan wel onvoldoende medewerking verlenen aan het bestrijden van wilde zwijnen in hun gebieden. Het gaat dan om Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, Ark Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer.