Aandeel Limburgse industrie blijft stabiel

© iStock
In Zuid-Nederland is meer industrie dan in het westen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Vooral de regio Eindhoven doet het goed. Daar groeit de industrie. In Limburg blijft de omzet van de industrie stabiel. Onze provincie had een aandeel van een kleine 10 procent.

Koppositie

Het westen, en dan met name de Randstad, was lange tijd koploper. Hier was de meeste industrie gevestigd en werd de grootste toegevoegde waarde gegenereerd. Dat is de bijdrage van een bedrijfstak aan de economie. Maar sinds 2011 is het westen van het land de koppositie kwijt. Vorig jaar waren Noord-Brabant en Limburg goed voor 36,6 procent van de Nederlandse industrie.

Crisis

Uit de cijfers blijkt ook dat de Zuid-Nederlandse industrie de crisis sneller heeft verwerkt dan de industrie in het westen. In Brabant en Limburg is de toegevoegde waarde nu zelfs groter dan in 2008.

Krimp

Het aantal werknemers in de sector is sinds de jaren 70 fors gedaald. Op dit moment werken minder dan 10 procent van de werknemers in de industrie. Dat was in de jaren 1969 nog 25 procent. De daling komt door de krimp van de industrie. Veel bedrijven verplaatste activiteiten naar lageloonlanden. Daarnaast is ook de productiviteit toegenomen.
Tegenwoordig wordt 20 procent van de economie verdiend in de industrie.