Limburgse sportcoryfeeën: Eurlings moet weg

© International Transport Forum
Diverse Limburgse sportcoryfeeën vinden dat de positie van NOC*NSF-bestuurder en IOC-lid Camiel Eurlings niet langer houdbaar is.
"Wij zijn het uithangbord van Nederland. Dergelijke handelingen passen daar niet in. Als het mij zou overkomen, zou NOC*NSF allang mijn vliegbrevet intrekken", reageert Rob Ehrens uit Weert, bondscoach van de Nederlandse springruiters.

Excuses

Eurlings mishandelde in 2015 zijn toenmalige vriendin. Met het OM trof hij een schikking, waardoor hij enige uren een taakstraf heeft gedaan. Onder publieke druk maakte de Valkenburger afgelopen week openlijk excuses. Maar dat is voor Chiel Warners, lid van de atletencommissie van NOC*NSF, niet voldoende.

Ongeloofwaardig

Ook diverse Limburgse sportboegbeelden vinden het ongeloofwaardig dat Eurlings nog langer de sportbond vertegenwoordigt. Voormalig zwemkampioene Ada Kok uit Hulsberg: "Je bent de vertegenwoordiger van de atleten. Als die atleten tegen je zijn, waar ben je dan mee bezig? Dan kun je wel blijven vasthouden aan het pluche, maar zou je de eer aan jezelf moeten houden. Dit is toch een situatie die niet meer recht te breien is. Ik was opgestapt." Volgens Kok had de atletencommissie veel eerder aan de bel moeten trekken en niet vlak voor een Olympiade.

Lees ook: NOC*NSF wil snel duidelijkheid over Eurlings

Respect

?Handbalcoach Gabrie Rietbroek uit Geleen vindt dat Eurlings zelf veel eerder openheid van zaken had moeten geven. "Typisch wat voor politici om eerst te proberen om alles onder het tapijt te vegen en te denken dat het wel overwaait. Ik was allang opgestapt als ik hem was. Nu blijf je houden dat mensen je anders benaderen. Eurlings zal hard moeten werken om dat respect terug te krijgen. Als dat niet lukt, dan moet hij de eer aan zichzelf houden", stelt Rietbroek.
De handbalcoach is in elk geval helder over de rol die Eurlings moet vervullen bij de Olympische Winterspelen volgende maand in Zuid-Korea: "Hij moet geen prijzen uitreiken."