'Tussen de oren is Fernando nog steeds dezelfde man'

© ANP
De gezondheid van Fernando Ricksen holt achteruit. Kon hij een paar maanden geleden nog lopen, nu moet hij goed vastgehouden worden, anders valt hij om. Ook communiceren is vrijwel onmogelijk.
Ricksen is vrijdag aanwezig in Sittard bij de onthulling van zijn standbeeld bij het stadion van Fortuna. Een initiatief van de fans. In AvondGasten praten Roy Knez en Vincent de Vries over de voetballer.

Eerbetoon

Het is een eerbetoon aan een voetballer die alles uit het leven heeft gehaald, maar nu ook het gezicht is van de spierziekte ALS. Het moet ook anderen de kracht geven. "Het beeld moet hem typeren hoe Fernando was als voetballer en nog steeds is, een vechter een doorzetter. We hopen dat mensen daar een stukje inspiratie uit kunnen halen uit het beeld en er naar toe komen om te kijken. Want daar staat wel iemand", zegt zijn vriend Roy Knez.

Hij is er nog steeds

Vijf jaar geleden kreeg Ricksen te horen dat hij nog drie tot vier maanden te leven had, maar hij is er nog steeds. Journalist Vincent de Vries die ook een boek schreef over Ricksen: "Hij denkt nooit aan de dood, plant gewoon veel dingen en wil ook niet over de dood praten. De wil om te leven en zijn dochtertje te blijven zien is zijn drijfkracht."
Roy Knez: "Het is een obstakel dat mensen hem niet kunnen verstaan, maar tussen de oren is hij nog steeds de Fernando zoals die altijd is geweest."