'Jos Brech maandag voorgeleid in Barcelona'

© Jean-Pierre Geusens
Jos Brech wordt maandag voorgeleid voor de rechtbank in Barcelona.
Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia.

Uitgeleverd

Volgens de krant zou de 55-jarige verdachte van betrokkenheid van de dood van Nicky Verstappen al in de komende dagen aan Nederland kunnen worden uitgeleverd. Na een tip van een Nederlander is Jos Brech zondag in de buurt van Barcelona aangehouden.
Dood
Een Spaanse rechter moet zich de komende tijd buigen over de overlevering van Jos Brech die wordt verdacht van de dood van de elfjarige Nicky Verstappen. Binnen de Europese Unie is geregeld dat personen via een relatief eenvoudige procedure kunnen worden overgedragen tussen lidstaten. De beslissing daarover wordt door een rechter genomen.

Regering
Buiten de Europese Unie heet de overdracht van verdachten uitlevering. De beslissing daarover wordt dan genomen door de regering van het betreffende land. Landen kunnen onderling uitleveringsverdragen hebben, waarin is vastgelegd wat de voorwaarden zijn en wanneer de landen uitlevering kunnen weigeren.

Strafbaar
Een voorwaarde voor uitlevering is veelal dat de verdenking in beide landen als strafbaar feit geldt. Landen kunnen de overdracht van de verdachte weigeren als de doodstraf kan worden opgelegd, als het eigen staatsburgers betreft of als sprake is van een politiek misdrijf.
Zonder uitleveringsverdrag kan een land een verdachte eventueel vrijwillig uitleveren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!