OM: noodbevel asielzoekers Weert ontoereikend

© ANP
Justitie blijft erbij dat zes asielzoekers die in de weken rond de jaarwisseling in Weert een uitgaansverbod aan hun laars lapten niet succesvol vervolgd kunnen worden.
Burgemeester Jos Heijmans wil het Openbaar Ministerie (OM) door het gerechtshof laten dwingen om toch een zaak te beginnen tegen de zes, die het verbod kregen omdat ze zich eerder schuldig hadden gemaakt aan misdrijven.

Noodbevel

Het OM in Limburg stelde donderdag echter dat het noodbevel waarmee Heijmans de groep binnen wilde houden "niet toereikend was". Het bevel was niet op de persoon toegespitst, stelt justitie, terwijl dat wel verplicht is om iemands bewegingsvrijheid in te perken. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een burgemeester naar zo'n zwaar middel grijpen en dan moet de motivering op orde zijn.
Justitie heeft de gemeente Weert nog de gelegenheid gegeven om het bevel tegen de asielzoekers beter te onderbouwen, maar het bleef onvoldoende.
De uitleg van het OM volgde donderdag op een interview in De Telegraaf waarin Heijmans uitlegde waarom het OM volgens hem had moeten "doorpakken".

Seponeren

"Van het seponeren van deze zaken gaat een heel slecht signaal uit, vooral richting de overtreders", zei hij. "Je moet laten zien dat je hard bent, want hun misdragingen zorgen ervoor dat het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen kleiner wordt."

Lastige asielzoekers

De migranten in het asielzoekerscentrum (azc) die zich eerder schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal, zakkenrollerij en intimidatie, moesten zich eind vorig jaar gedurende het noodbevel drie keer per dag melden bij de beveiliging. Ze mochten tussen 21 december en 2 januari hooguit één keer per dag het terrein af. Toen ze de regel overtraden, werden ze opgepakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!