Geen nieuwe dijkgraaf bij Peel en Maasvallei

Er komt waarschijnlijk geen nieuwe dijkgraaf bij het waterschap Peel en Maasvallei voor de opgestapte Toine Gresel.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil alleen een waarnemend dijkgraaf benoemen. Dit omdat de waterschappen Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei per 1 januari 2017 gaan fuseren. Ook laat het ministerie weten dat de dijkgraaf voor wachtgeld in aanmerking komt. Formeel gezien is het ontslag van Gresel nog niet door de minister bekrachtigd.

Bestuursvergadering

Het waterschap Peel en Maasvallei kan op dit moment nog niet zeggen wanneer er een extra bestuursvergadering wordt gehouden waar de opvolging van de opgestapte Gresel aan de orde komt. In die bijeenkomst bekijkt het waterschap hoe de periode tot aan de fusie wordt overbrugd. Het algemeen bestuur moet in ieder geval met een voordracht komen. Tot die tijd neemt Ger Driessen, vice-voorzitter van het waterschap, de honneurs waar.

Bijverdiensten

Toine Gresel stapte deze week op nadat L1 vragen had gesteld over zijn nevenfuncties. De voorzitter van het waterschap had al enkele jaren een zakelijke relatie met de eigenaar van het bedrijf C-community in Klimmen en was bestuurder van een administratiekantoor voor aandelen en obligaties van diezelfde eigenaar. Daarvoor kreeg hij een vergoeding. In 2013 ontving hij 5000 euro, in 2014 was dat 4500 euro. Die heeft Gresel nooit correct opgegeven, terwijl dat volgens de waterschapswet wel verplicht is.

Anderhalve ton

C-community heeft tussen 2013 en 2015 in totaal voor bijna anderhalve ton aan facturen ingediend bij Waterschapsbedrijf Limburg. Er is in april nog een nieuwe opdracht van van zo'n 100.000 euro verstrekt. Het Waterschapsbedrijf Limburg is een dochter van de twee Limburgse waterschappen. Gresel was vice-voorzitter van het bedrijf.
Toine Gresel erkent dat hij die neveninkomsten niet correct heeft gemeld. En door dat niet te doen is er een schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Hij heeft zich naar eigen zeggen niet bemoeid met het toekennen van opdrachten door het Waterschapsbedrijf Limburg aan C-community.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!