'Van de zotte dat verhuurders voor stadskantoor sliepen'

De Maastrichtse studentenraad vindt het 'van de zotte' dat mensen een nacht op straat hebben geslapen in de hoop een kamer te mogen verhuren.
Zo laat de raad aan De Limburger weten.

Drukte

Mensen die in Maastricht een woonruimte willen verhuren, konden vanaf dinsdagmorgen een vergunning aanvragen. Daar werd zo'n drukte verwacht, dat mensen maandagnacht al voor het stadskantoor lagen om als eerste aan de beurt te zijn.

40-40-40

In Maastricht mogen er per jaar 120 nieuwe wooneenheden voor studenten bijkomen in de zogenaamde 40-40-40-regeling. Dit zijn veertig kamers, veertig zelfstandige studio's en veertig eenheden in monumentale panden. En het gaat dan net als bij de start van de kaartverkoop voor een concert; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Studentenstop

Daarbij moet ook nog eens rekening gehouden worden met de zogenaamde 'studentenstop' die de gemeente heeft. Afgelopen weekend werd bekend dat de gemeente in nog eens zestien straten in de stad geen nieuwe studenten meer toe laat in woningen. Daarmee komt het totaal op 87 straten.

Groot tekort

Daarnaast luiden de Universiteit Maastricht en de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht de noodklok bij de gemeente vanwege het grote tekort aan studentenwoningen is. Zij laten aan website observantonline.nl weten dat zij graag het Guesthouse Annadal willen uitbreiden met zeventig woningen en hopen op 250 containerwoningen in Randwyck. Vooral buitenlandse studenten komen maar moeilijk aan een kamer in de stad.
De Maastrichtse studentenraad laat aan de krant weten dat zij graag wil dat het beleid wordt afgeschaft, of op zijn minst verruimd.