Afgelopen twee jaar 100 bedrijven erbij met 7300 banen

© iStock
Bijna 100 bedrijven hebben zich in 2016 en 2017 in Limburg gevestigd of hebben uitgebreid. Dat is goed voor 7300 arbeidsplaatsen.
Dat blijkt uit cijfers die de provincie bekend heeft gemaakt.

Oppervlakte

In totaal gaat het om een oppervlakte van 200 hectare, zo'n 400 voetbalvelden. Het jaar 2017 springt er fors bovenuit met 121 hectare voor nieuwe bedrijven. Opvallend is verder dat twee-derde van de bedrijven die zich in Limburg vestigen of uitbreiden in het midden-en kleinbedrijf zitten. -ondernemingen zijn.

Tierelier

Volgens VVD-gedeputeerde Twan Beurskens bewijzen de cijfers 'dat de Limburgse economie draait als een tierelier'. Hij noemt het cruciaal dat mensen weer perspectief op werk hebben en dat Limburg daardoor een hele lage werkeloosheid kent van ruim onder de 4 procent.

Hoge verwachtingen

Ook dit jaar verwacht de gedeputeerde een topjaar. "Nu al is 50 tot 60 hectare vastgelegd", zo zegt hij. Beurskens noemt het wel noodzakelijk om de komst van werknemers uit het buitenland te stimuleren om aan de vraag aan arbeidskrachten van de (nieuwe) bedrijven te kunnen voldoen: "Ik ben een groot voorstander van arbeidsmigratie."

Californië

Ook is de provincie sinds lange tijd weer op zoek naar plek voor nieuwe bedrijventerreinen om aan de behoefte te kunnen voldoen. In Noord-Limburg wordt gedacht aan uitbreiding van het kassengebied Californië. In Midden-Limburg en de Westelijke Mijnstreek wordt gekeken naar ruimte voor grootschalige bedrijven, in Parkstad voor kleinere.

Voorjaarsnota

De gedeputeerde wil nog niet zeggen aan welke plekken hij precies denkt omdat daar nog een studie naar loopt. Bij de Voorjaarsnota in april wil hij dan met concrete voorstellen voor nieuwe bedrijventerreinen komen.