Koudste april in 20 jaar, zelfs maart was warmer

Water beschermt de bloesems van de fruitbomen bij Fruitbedrijf Heijnen. © L1
April is een koude lentemaand geworden. De laatste keer dat deze lentemaand zo koud was, was in 1997.
Opvallend is dat april kouder was dan de voorgaande maand maart, die dan wel recordzacht was. Volgens Meteo Limburg kwam het de afgelopen 70 jaar slechts zeven keer voor dat april kouder was dan maart, gemeten op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek.

Erg veel vorstdagen

Erg opvallend was ook het hoge aantal vorstdagen. Op het weerstation in Haler waren er maar liefst twaalf, tegen normaal vijf. Opmerkelijk was dat de meeste vorstdagen in de tweede helft van de maand voorkwamen.
Het koudst was het op 20 april toen het in de nacht en vroege ochtend -4 graden was en aan de grond bijna -10 graden.

Fruitteelt

Voor het laatst was het zo laat in april rond 20 april in 1991 en 1997 nog iets kouder. De vorstschade in de fruitteelt was toen groot door bevroren bloesems en planten. Fruittelers maken zich daar ook nu grote zorgen om, zeker omdat begin april alles mooi opbloeide na de warmte van eind maart.

Mogelijk miljoenenschade na nachtvorst in fruitteelt

20+

Ook op palmzondag 9 april was het 23 à 24 graden warm in Limburg. Daarna is de 20 graden niet meer gehaald. Zondagmiddag wordt de 20 graden op veel plaatsen voor de tweede keer deze maand gehaald. Normaal zijn er vier warme aprildagen te verwachten met maxima van 20 graden en meer.

Droog

April 2017 was verder een erg droge maand met op veel plaatsen in Limburg niet meer dan 15 tot 20 mm neerslag. Met ruim 160 uur zonneschijn was de zonneschijnduur vrij normaal te noemen.
Zondag wordt april zonnig afgesloten, waarbij de zonkracht matig is: waarde 5. Dit betekent dat onbeschermde huid gemakkelijk, al na een kwartiertje, kan verbranden. De komende eerste meidagen gaat de zon meestal schuil achter bewolking, waaruit af en toe regen vallen, en daarbij wordt het kouder dan op de laatste aprildag.

Kijk voor een uitgebreide weersverwachting op 1limburg.nl/weer
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!