Politie Limburg maakt excuses aan 'homoseksueel'

© iStock
De politie-eenheid Limburg heeft zijn excuses aangeboden aan een man, die ten onrechte 'homoseksueel' is genoemd door een politiemedewerker.
Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie, in handen van 1Limburg.

Proces-verbaal
In politieverslagen over de man staat de passage: 'Deze man is homoseksueel.' Dit is opgetekend door een inspecteur van de Limburgse politie, die namens Team Criminele Inlichtingen (TCI) verantwoordelijk is voor het contact met informanten.

Onbelangrijk
Blijkbaar kwam de man voor in het verhaal van één van de informanten, want de politie laat weten dat de passage is gebaseerd op letterlijke woorden van een informant. De man vindt de passage echter niet gepast. Voor de zaak zou zijn seksuele geaardheid niet relevant zijn. Hij heeft een klacht ingediend.

Excuusbrief
De politie heeft die klacht gegrond verklaard. Er is een excuusbrief, ondertekend door de politiechef, verstuurd naar de gedupeerde. Waarom de man überhaupt opdook in een informantenverslag, is niet duidelijk. "Ik zeg niets over het feit of zijn identiteit", zegt zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen.

Emancipatie
Van Berge Henegouwen is te spreken over de reactie van de politie. "Ja, er is een fout gemaakt. Maar daarna heeft de politie adequaat gehandeld om die fout te verhelpen. Dat hebben we weleens anders gezien", zegt de raadsman. "Dit is weer een stapje in de goede richting wat betreft de emancipatie van homoseksuelen."