Site ziekenhuis Maastricht gebruikt door cybercriminelen

© Istock
Cybercriminelen hebben de website van het academisch ziekenhuis in Maastricht gebruikt voor het delven van virtueel geld.
De hackers kraakten het programma Browsealoud, dat wordt gebruikt als voorleeshulp. Hackers hebben dat programma iets weten aan te passen om de rekenkracht van de computers stiekem te gebruiken voor het delven van virtueel geld. De aanpassing is inmiddels teruggedraaid en het programma is tijdelijk uit de lucht.

Langzamer

Bezoekers merkten niets van de aanpassing, alleen dat de site misschien iets langzamer was dan anders. Er zijn geen gegevens onderschept en de sites zijn zelf niet gehackt, benadrukken de makers van de voorleeshulp, Texthelp, en het bedrijf Lexima, dat de software in Nederland verspreidt. De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) heeft contact met de makers van het programma en met gemeenten.

Voorlezen

Browsealoud is bedoeld voor blinden, slechtzienden en analfabeten. Zij kunnen een website daarmee laten voorlezen. Wie de site zondag bezocht vanaf een Windows-computer, stond zonder het te weten rekenkracht af aan de hackers. Apparaten met de besturingssystemen Android en iOS, dus bijvoorbeeld iPhones en iPads, werden niet misbruikt.

Sites

Browsealoud stond ook op websites van andere ziekenhuizen, achttien Nederlandse en twee Belgische gemeenten, ruim dertig bibliotheekdiensten en zorgorganisaties.