Limburgs Parlement wil onderzoek naar Limburgs studiefonds

© iStock
Er komt mogelijk een Limburgs Studiefonds. Werknemers en werkzoekenden kunnen daar een lening tegen een lage rente afsluiten voor bij- en herscholing.
Het Limburgs Parlement nam unaniem een motie van de PVV aan om de mogelijkheid van zo’n fonds te onderzoeken. Voor de begrotingsbehandeling in november moet het onderzoek klaar zijn.

Bij- en herscholing

Volgens PVV-fractievoorzitter Robert Housmans komen werkzoekenden met minimaal een MBO-niveau momenteel nauwelijks in aanmerking voor bestaande regelingen voor bij- en herscholing. "Ook Zelfstandigen zonder personeel (ZZP-‘ers) kunnen vaak een doorleertraject niet betalen", aldus Housmans.
Hij wijst erop dat er tegelijk een steeds groeiende behoefte is aan goed opgeleide werknemers om aan de vraag naar banen te kunnen voldoen.

Vacatures

Maar het probleem daarbij is dat het opleidingsniveau te vaak niet past bij de vacatures die er zijn, zo stelt Housmans. Een Limburgs Studiefonds moet dat probleem mee helpen oplossen.

Studiefinanciering

De PVV-voorman denkt in de praktijk aan een regeling zoals bij de studiefinanciering. Mensen betalen hun lening voor bij- en herscholing dan pas terug als ze werk en inkomen hebben.
Hij zegt ook dat er veel interesse voor een Limburgs Studiefonds is bij opleidingsinstituten en onderwijsinstellingen zoals de Universiteit Maastricht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!