Schoolgebouw ontruimd in Maastricht vanwege vreemde geur

© AS Media
Donderdagmorgen rond 10:30 uur is het schoolgebouw van Leeuwenborgh Opleidingen aan de Sibemaweg in Maastricht ontruimd vanwege een vreemde, prikkelende geur.
Leerlingen en personeel klaagden over een prikkelende keel en hoestbuien, waarna ongeveer 900 personen naar buiten werden gedirigeerd. De school bestaat uit 3 gebouwen. Twee van de drie gebouwen werden ontruimd, omdat ze met loopbruggen met elkaar verbonden zijn.

Ziekenhuis

Twee ambulances waren ter plaatse om een aantal scholieren te behandelen met gezondheidsklachten. Ongeveer twintig personen meldden zich met klachten bij het ambulancepersoneel, waarvan er vijf nader werden onderzocht en waarvan er één meisje voor controle naar het ziekenhuis is gebracht.

Luchtmonsters

De brandweer heeft luchtmonsters genomen om de oorzaak van de vreemde geur te achterhalen. Het bleek om een hogere concentratie carbonylsulfide te gaan. Dit gas heeft de onprettige geur van rotte eieren en kan in een verhoogde concentratie voor irritatie van de luchtwegen zorgen.
Carbonylsulfide is vaak onderdeel van ontsmettingsmiddelen (bijvoorbeeld poetsmiddel). De concentratie in het schoolgebouw bleek niet schadelijk voor de gezondheid.

School vrijgegeven

Rond 12:30 uur was de stank verdwenen. De school is na ventilatie om 13:00 uur weer vrijgegeven. Alleen het bewuste trappenhuis - waar de geur vandaan kwam - bleef afgesloten tot de resultaten van de luchtmonsters bekend waren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!