Wekelijks goederentreinen tussen Budel en Weert

© archief iStock
Op de IJzeren Rijn tussen Hamont, Budel en Weert gaan vanaf deze maand wekelijks goederentreinen rijden.

Dat meldt ProRail.

Aanvraag
Een goederenvervoerder deed een aanvraag voor maximaal tien treinen per week op dit traject. ProRail verwacht dat het in de praktijk wekelijks om één tot twee treinen zal gaan.

Stil
Jarenlang was het relatief stil op het spoor tussen Budel en Weert. Het baanvak werd een aantal jaren geleden opgeknapt. Na die renovatie reed er slechts sporadisch een trein. Hier zal nu dus verandering in gaan komen.

Omstreden
Het gebruik van het tracé dwars door natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen is omstreden. Een paar jaar geleden probeerden de provincie en Natuur en Milieufederatie Limburg het gebruik van het baanvak nog te verbieden via de Raad van State.

Volgens hen zou het nadelige gevolgen hebben voor de natuur en de vogels die in het gebied leven. Maar de Raad van State wees die eis af.

Gevoeligheid
?ProRail zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheid van het dossier. De goederentreinen gaan rijden op een stuk van de IJzeren Rijn, de historische spoorlijn tussen Antwerpen en het Roergebied. Die loopt in Midden-Limburg van Weert naar Roermond, en gaat dan via natuurgebied de Meinweg de grens over.

IJzeren Rijn

België wil de spoorroute weer in gebruik nemen voor goederenvervoer van Antwerpen naar Duitsland, maar dat stuit in Nederland op veel bezwaren. Met name het gebruik van het tracé door de Meinweg roept veel weerstand op.

ProRail wijst erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het stuk spoor tussen Hamont en Weert in de toekomst geschikt gemaakt wordt voor personenvervoer.