PvdA bang voor dumping en 'misbruik' afvalsubsidie

© L1
De PvdA in Maastricht heeft grote moeite met de nieuwe manier waarop minima worden gecompenseerd voor de kosten van vuilniszakken voor restafval.
De partij is bang dat dit dumping van afval in de hand werkt.

Gratis afhalen
Tot nu toe konden minima de zakken gratis afhalen in het gemeentehuis, maar vanaf dit jaar maakt de gemeente rechtstreeks een bedrag aan hen over. De bedoeling is dat ze met dat geld zelf de restafvalzakken kopen. De PvdA-fractue is bang dat dit geld uitgegeven wordt aan 'andere, belangrijke zaken als de nood aan de man is'. Dat zou de dumping van afval in de hand werken.

Doel voorbij
Volgens de oppositiepartij schiet de nieuwe werkwijze zijn doel volledig voorbij. In schriftelijke vragen dringt PvdA er bij het gemeentebestuur op aan om die terug te draaien en gewoon weer gratis restafvalzakken te verstrekken aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Het nieuwe beleid houdt in dat minima met een huishouden dat uit meer personen bestaat, 24,90 euro krijgen bijgeschreven op hun rekening. Dat bedrag is goed voor dertig restzakken. Alleenstaanden krijgen 12,45 euro voor 15 restafvalzakken.