'Politie had bloed Poolse spookrijder moeten onderzoeken'

© Etienne Zegers/Instagram
De politie had het bloed van de Poolse chauffeur die zondagavond het spookrijdrama op de A73 veroorzaakte, moeten onderzoeken.
Dat vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers.

"Natuurlijk had de politie moeten onderzoeken of de man onder invloed was. Dit hoort bij de verwerking van de familie en vrienden", zegt Nelly Vollebregt van de stichting tegen Omroep Brabant. Ook verkeersadvocaat Bert Kabel vindt het onbegrijpelijk dat dit niet is gebeurd. "Dat was het minste wat ze hadden kunnen doen voor de nabestaanden."

Geen onderzoek

Omdat de 26-jarige spookrijder zelf bij het ongeluk om het leven kwam, hebben politie en justitie geen bloedonderzoek meer uitgevoerd. Wettelijk is bepaald dat zo'n onderzoek niet meer gehouden hoeft te worden, als de veroorzaker overlijdt. Strafvervolging is dan namelijk niet meer mogelijk.

Omdat het onderzoek niet is uitgevoerd, is niet te achterhalen of de man onder invloed was van drank, drugs of medicijnen.

Onbegrijpelijk

Volgens de Vereniging Verkeersslachtoffers is bij andere ongelukken waarbij de veroorzaker ook direct overleed, wel bloedonderzoek gedaan. "Het is van het allergrootste belang dat de nabestaanden duidelijkheid krijgen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Nu een deel niet is onderzocht, zullen ze hier altijd over blijven nadenken. Dit kan echt niet."

Gezond verstand

Advocaat Bert Kabel zegt tegen Omroep Brabant dat de politie een steek heeft laten vallen. "Het staat natuurlijk niet in de wet dat ze dit moeten doen, maar in dit geval kun je je gezonde verstand ook gebruiken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!