Volgelingen seksrabbijn zijn 'negatieve publiciteit' beu

Leden van de orthodox-joodse groep op park Hommelheide in Susteren. © ANP/Marcel van Hoorn
De 250 volgelingen van de in Susteren neergestreken rabbijn Eliezer Berland hebben genoeg van de, in hun ogen, negatieve publiciteit.
Afgelopen vrijdag kwam de groep aan op vakantiepark Hommelheide, met veel onrust tot gevolg. De rabbijn wordt in Israël verdacht van ontucht met minderjarige meisjes en gaat daarom ook wel door het leven als de 'seksrabbijn'.

Campinggasten

De komst van de groep leidde tot veel onrust onder de campingbezoekers van Hommelheide. In het verleden kwamen de orthodoxe joden regelmatig in het nieuws. Zo veroorzaakte de groep overlast op Texel, in Amsterdam en in Zeeland. Ze zouden luidruchtig zijn en rotzooi veroorzaken.

'Niet nodig'

De zorgen van de campinggasten zijn niet nodig zegt David, die in Susteren het woord voert namens de orthodoxe joden. Ze zijn op het park om Pesach, het joodse paasfeest, te vieren.

Pijn

Het doet David naar eigen zeggen pijn dat de othodoxe joden met hun rabbijn Eliezer Berland vaak negatief worden ontvangen. De problemen in Zeeland waren volgens David de gevolgen van een uit de hand gelopen feestje.
De groep vierde daar het joodse feest Poerim. De vertegenwoordiger vergelijkt hun feest met Koningsdag.
"Hoe luidruchtig zijn Nederlanders tijdens Koningsdag? Of hoeveel bier drinken ze tijdens voetbalwedstrijden? Hoeveel lawaai maken ze dan? Het is bij ons niet anders. We zijn gewoon mensen die hun feest willen vieren. Misschien willen mensen dat niet zo zien omdat wij in het zwart gekleed gaan."

Vierkant

Ondanks de beschuldigingen in Israël blijft de groep vierkant achter haar leider staan. De rabbijn heeft honderdduizenden volgelingen, die in wisselende samenstellingen naar Nederland komen.
"Er zijn andere groepen die hiernaartoe komen om bij de rabbijn te zijn. Om hem kracht te geven en hem te laten zien dat ze er voor hem zijn. Ondanks het feit dat er mensen achter hem aanzitten", zegt David.
Volgens de parkmanager is de groep over drie weken weer uit Susteren vertrokken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!