Huwelijksaanzoek in de hel van Nepal

John van de Laar uit Maasbree en Simone Schoffeleers uit Beek overleefden de ramp in Nepal. © L1
John en Simone waren 'gewoon' op vakantie in Nepal. Ze ontsnapten aan de dood tijdens de aardbeving. Onder het motto 'als we dit overleven, dan kunnen we alles aan', vroeg John zijn vriendin ten huwelijk.
John van de Laar uit Maasbree en Simone Schoffeleers uit Beek hebben heel veel geluk gehad. Toen op 25 april de grond in Nepal begon te trillen waren ze aan het trekken ze in het berggebied waar de aardbeving het hevigst was.

Hoogteziekte

Eigenlijk hadden ze nog hoger op de berg moeten zitten, maar John kreeg last van hoogteziekte. Daarom besloten ze 's ochtends vroeg op 25 april om terug richting dal te gaan. "Dat bleek onze redding te zijn", vertelt John. Drie uur voor de aanbeving liepen ze nog door Langtang Village, het dorpje dat het allerergst getroffen is door de aardbeving. Ze twijfelden nog of ze daar zouden stoppen, maar John was ondanks zijn hoogteziekte fit genoeg om door te lopen. "Dat dorpje is helemaal weggevaagd. Daar zijn nagenoeg geen overlevenden", legt Simone uit.
Beelden van de ramp in Nepal. © L1

'Klonk als onweer'

Samen met hun gids vervolgden John en Simone die ochtend nietsvermoedend hun tocht. Vlak voor twaalf uur begon de aarde te schudden. "Het klonk als onweer, maar de lucht was stralend blauw", zegt John. "Daarna hoorde je knakgeluiden. Toen dacht ik: shit, dit zijn bomen die knakken en rotsen die naar onder komen. Toen zag ik een hele grote steen en daar zijn we achter gedoken."

Gevaar voor eigen leven

Achter die grote steen doorstonden ze de aardbeving, waarbij hun gids nog bijna werd geraakt door een rondvliegend rotsblok. Vervolgens klauterden ze met gevaar voor eigen leven verder naar beneden. "Op het pad lagen rotsblokken ter grootte van een Fiat Panda en overal geknakte bomen. We moesten maar hopen dat er niet opnieuw een landverschuiving was."
Beelden van de ramp in Nepal. © L1

Kamp

Na uren survivelen kwamen ze terecht bij een groep van zo'n tachtig man, die een geïmproviseerd kamp gemaakt hadden in de buurt van een rivier. "Met die groep hebben we vervolgens nog zes dagen op de berg overleefd." Er werd gekookt met het weinige voedsel dat er was. Schuilen deden ze achter een groot rotsblok en water werd gehaald uit een nabij gelegen rivier.

Huwelijksaanzoek

Maar op die schuilplek gebeurde nog iets bijzonders. "Ik had eigenlijk bedacht om Simone op de hoogste berg ten huwelijk te vragen", vertelt John. "Toen kreeg ik hoogteziekte en ging dat dus niet door. Achteraf is dat maar goed." En dus kwam het huwelijksaanzoek op een bijzonder moment. Op de dag van de aardbeving, aan het eind van het onze overlevingstocht, toen heb ik haar gevraagd. Zo hebben we toch nog een mooie herinnering aan deze dag." "En ik heb ja gezegd", lacht Simone.
Beelden van de ramp in Nepal. © L1

Legerhelikopter

Zes dagen later haalde een helikopter John en Simone, samen met de rest van de groep, van de berg af. Na een nacht in een vluchtelingenkamp werden ze door een legerhelikopter richting vliegveld gebracht. Zaterdag kwam het verloofde stel thuis. Ze hebben het gered, in tegenstelling tot duizenden anderen. "We vinden het belangrijk om ons verhaal te vertellen, want als je hier in Nederland zit kun je je lastig voorstellen hoe het daar op dit moment is."

Hulp

Simone en John roepen iedereen op om vooral te doneren. Dat kan via Giro 555, maar ook via Operatie Sahayoga. "Dat is een project van Nederlanders waarmee we samen vastzaten op de berg", legt Simone uit. "Alle hulp is nodig. Wij konden wegvliegen naar een veilig thuis, maar de Nepalese bevolking slaapt gewoon op straat. Voedsel is onbetaalbaar aan het worden. Als er niet genoeg hulp komt, krijg je straks een humanitaire ramp die misschien nog wel meer doden oplevert dan de aardbeving zelf."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!