Museum Van Bommel van Dam definitief naar postkantoor

Museum van Bommel van Dam vertrekt binnenkort uit het huidige gebouw. © Wikipedia
Museum Van Bommel van Dam in Venlo verhuist definitief naar het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort. Eind 2019 moet het open gaan.
Dat stelt het Venlose college van B&W voor aan de gemeenteraad.

De aankoop en verbouwing van het oude postkantoor tot museum kost 8,5 miljoen euro. De provincie betaalt daarvan 4 miljoen.

Op slot

Het huidige museum aan de Deken van Oppensingel gaat op 1 november dicht. Komende twee jaar wil het museum zich presenteren bij verschillende activiteiten en op allerlei plekken in de stad.

Eigen poten

Het museum voor moderne kunst wordt verzelfstandigd en is niet langer onderdeel van de gemeente. Dat past veel beter bij de nieuwe koers en identiteit van het museum, aldus het college.

Venlo wil in de toekomst elk jaar 1 miljoen euro bijdragen aan de exploitatie.

Meer bezoekers

In de nieuwe aanpak moet het museum veel actiever naar buiten treden en een culturele ontmoetingsplaats worden. Dat moet leiden tot minstens dertig duizend bezoekers per jaar. De afgelopen periode is dat teruggelopen tot jaarlijks 10 tot 15 duizend.

Gezond

Wethouder Jos Teeuwen (CDA) denkt dat met het voorstel een goede basis is gelegd voor een gezonde toekomst van het museum. "Ook zal een leegstaand beeldbepalend gebouw in de binnenstad langjarig ingevuld zijn", aldus Teeuwen.
Op 25 oktober moet de gemeenteraad van Venlo groen licht geven voor de plannen.
Een impressie van het tot museum verbouwde postkantoor. © Artist impression: Diederendirrix architecten