Nieuwe methode voor opsporen borstkanker uit Venlo

© iStock
Mito Medical Products heeft een nieuwe manier ontwikkeld om borstkanker op te sporen. Met de methode, genaamd Delseni, kan het Venlose bedrijf in een vroeger stadium kanker opsporen.
Dit gebeurt zonder gebruik te maken van schadelijke röntgenstraling. Met de oude methode kan alleen borstkanker bij vrouwen boven 50 opgespoord worden, omdat bij jonge vrouwen de dichtheid van het borstweefsel zo hoog is dat mammografie niet goed ingezet kan worden.

Mammografie

Bij een op de acht vrouwen wereldwijd wordt borstkanker ontdekt. In Nederland krijgen sinds 1990 alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. In dit bevolkingsonderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt, de mammografie.
Vroeg stadium
Met de nieuwe methode van Mito is het mogelijk in een zeer vroeg stadium om ook vrouwen jonger dan 50 jaar te screenen. Deze nieuwe methode werkt op basis van bloedvatvorming of vasculariteit in de borst.

Verder ontwikkelen
Het bedrijf heeft een financiële impuls van verschillende bedrijven gekregen om de methode verder door te ontwikkelen. Onder andere Chemelot Ventures, Kickstart Venlo en industriebank Liof steken geld in het onderzoek.