Dassenfamilie moet verhuizen vanwege nieuwe weg

© iStock
De dassenfamilie, die vlak bij de Wirosingel in Roermond woont, moet verhuizen voor de reconstructie van de N280 in Roermond.
Een nieuw verblijf is al voor ze geregeld. Volgens de Limburger heeft de vereniging Das en Boom in de buurt een nieuwe kunstmatige burcht aangelegd.

Na de zomer
De huidige burcht ligt pal onder de toekomstige toerit die vanuit de Wirosingel naar de nieuwe N280 gaat lopen. Het is daarom de bedoeling dat de dassen na de zomer naar hun nieuwe burcht verhuizen. Daarvoor moet eerst de weg ernaar toe met planten begroeid zijn, omdat dassen niet van een open veld houden.

Beschermd
De das is een beschermde diersoort en daarom mag een burcht niet zomaar vernietigd worden. De provincie, die eigenaar van de weg is, schakelde daarom de vereniging Das en Boom in.
Beroepszaak
Het is nog niet duidelijk wanneer de reconstructie van de N280 precies van start gaat. Bij de Raad van State loopt een beroepszaak tegen het bestemmingsplan. Waarschijnlijk volgt volgende maand de uitspraak. Als de bezwaren niet worden gehonoreerd dan kan de verbouwing van start gaan.