Gerechtshof: herindeling is geen zaak voor de rechter

Landgraaf (links) en Heerlen vanuit de lucht gezien. © Foto's: Bing Maps
Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft bepaald dat gemeentelijke herindeling een zaak van de politiek en de wetgever is. Een rechter heeft daar geen rol in en kan zich daar niet in mengen.
De politiek moet oordelen of procedures correct zijn gevolgd. De uitspraak lijkt de kans op succes voor de gemeente Landgraaf om via de rechter een herindeling met Heerlen tegen te houden, erg klein te maken.

Verzet

Het Friese Gerechtshof deed in hoger beroep uitspraak in een zaak die was aangespannen door een burgercomité uit Haren. Dat verzet zich - net als de gemeenteraad - tegen een fusie met Groningen. Het comité wilde dat de rechter tussenbeide kwam en de provincie terugfloot, die de herindeling goedkeurde.

In lijn

De uitspraak is in lijn met eerdere uitspraken, onder meer uit 1999. Toen probeerde de toenmalige gemeente Tegelen aansluiting bij Venlo via de rechter te voorkomen. Maar kreeg tot aan de Hoge Raad ongelijk.

Niet somber

Toch ziet wethouder Freed Janssen van Landgraaf het niet zo somber in. Hij noemt het verwijzen naar de uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden "het vergelijken van appels met peren".
Er komt absoluut een moment om naar de rechter te stappen, aldus Janssen. Maar eerst moet het Limburgs Parlement op 6 juli een besluit nemen over de herindeling van Heerlen en Landgraaf.