Zeven jaar cel geëist voor fraude 'kamper' Karel

Foto ter illustratie. © iStock
De 54-jarige Kerkradenaar Karel V. hangt een celstraf van zeven jaar boven het hoofd, vanwege verzekeringsfraude, witwassen en medeplichtigheid bij brandstichting.
Karel, volgens een medeverdachte omschreven als 'kamper', zou de spil zijn in het plan om een opslagloods in Heerlen in brand te steken en een appartement in Kerkrade weg te vagen.Zwager

Daarvoor schakelde hij zijn zwager Werner in. Als deze de genoemde panden niet zou laten 'verdwijnen', zou Karel de beide zoons van Werner vermoorden. Ook de zwager zelf zou zich dan ernstige zorgen moeten maken. Dat verklaarde die laatste woensdagmiddag voor de rechter.
De uitgebrande resten van het gebouw in Heerlen © AS Media
Satudarah
Karel zelf, die woensdag ook voor de rechter verscheen, ontkent iedere betrokkenheid. Dat is verwonderlijk, omdat hij eerder heeft verklaard dat hij werd afgeperst door motorclub Satudarah. De club zou zijn opslagloods hebben willen overnemen. Niet veel later werd de brand gesticht. Woensdag werd er plots met geen woord meer gerept over Satudarah.

Verzekeringsfraude
Een ander motief voor de brandstichtingen is volgens het Openbaar Ministerie het verzekeringsgeld dat Karel zou krijgen: liefst 2,4 miljoen euro. "Maar hij ontkent de verzekering te hebben opgelicht", zegt advocaat Jules Heemskerk.