Ambulances vaak te laat, bekijk hier hoe het bij jou zit

© iStock
Mensen die in het buitengebied en in plaatsen langs de grens wonen, kunnen bij levensbedreigende situaties lang niet altijd op tijd worden geholpen.
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat ambulances onder meer in Arcen, Beesel, Koningsbosch en Mesch niet op tijd aanwezig kunnen zijn.

Kwartier

Volgens de wet moet minstens 95 procent van de bevolking binnen een kwartier bereikt kunnen worden. Uit het onderzoek, in opdracht van RTL Nieuws, blijkt dat slechts zeven van de 25 regionale ambulancevoorzieningen hieraan voldoet. Dat is vooral in de grote steden.

In de file

Dorpen als Mariahoop, Koningsbosch, Schinveld, Ulestraten en Mheer zijn door ambulances niet op tijd te bereiken. In de drukke spits, wordt het probleem op een aantal Limburgse plekken alleen maar groter.
Bekijk hier of de ambulance op tijd bij jouw huis kan zijn.

Grote zorgen

De Nederlandse Zorgautoriteit maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van ambulances. "Zorgverzekeraars hebben deze zorgplicht en zij moeten hierover afspraken maken met de ambulancediensten", zegt ze tegen RTL. Maar het is volgens de partijen lastig om iedereen in Nederland binnen een kwartier te bereiken.
Er zijn afgelopen jaren wel verbeteringen doorgevoerd. Zo is het aantal ambulanceposten uitgebreid.