Gevaarlijke beroepen kennen vaak geen 'gevarengeld'

© L1
Mensen met een beroep met een verhoogde kans op lichamelijk letsel, ontvangen zelden 'gevarengeld'.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en vacaturezoekmachine Adzuna.

Van dak gevallen
Math Smeijsters uit Heerlen heeft zo'n gevaarlijk beroep, hij is al 40 jaar dakdekker. Maar gevarengeld heeft hij nooit gekregen in de tientallen jaren dat hij in loondienst was. Smeijsters: "Ik ben ooit eens gevallen, maar dat is al jaren geleden." Sinds enkele jaren is hij zelfstandig, en heeft hij zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Daar valt hij wél onder de gevaarlijke beroepen en betaalt daardoor de hoogste premie.

Luister ook: Gevaarlijk beroep? Vaak geen hoger salaris

Hoger risico

Andere gevaarlijke beroepen zijn bijvoorbeeld hoveniers en bouwvakkers. Net als dakdekkers lopen zij een hoger risico op arbeidsongevallen, maar in het salaris wordt hier meestal geen extra vergoeding opgenomen, zo blijkt uit het onderzoek. Een bouwvakker heeft een gemiddeld jaarsalaris van 37.021 euro. Hoveniers krijgen gemiddeld 28.682 euro en dakdekkers 27.468 euro. Dat blijkt uit het onderzoek waarbij 250.000 actuele vacatures werden geanalyseerd.

Ongelukken en onderhandelen

Mensen met deze beroepen lopen relatief vaak letsel op door uitglijden, struikelen en vallen. De blessures die daarbij ontstaan, zorgen dikwijls voor ziekteverzuim. Thomas De Schuyter, Country Manager bij Adzuna: "Wij raden aan, als je bereid bent om een baan aan te nemen met hoger risico op een ongeval, onderhandel dan zeker over een salaris dat strookt met het risico."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!