Grote onrust bij Sittardse volkstuinders

© L1
Grote onrust bij volkstuinders in Sittard. De gemeente wil hun volkstuinen verplaatsen naar een stuk grond 200 meter verderop.
Maandagavond worden de definitieve plannen bekendgemaakt in een informatiebijeenkomst.

Grasveld

De volkstuinen aan de stadswal zouden verplaatst moeten worden omdat de gemeente graag de historie van de stad hier zichtbaar wil maken. Op de plek waar de zeven volkstuinen nu liggen, lag in de jaren 1500 een gracht. Volgens eigenaren van de tuinen komt dit niet terug in de plannen: de gemeente zou de tuinen vervangen voor een grasveld.
Hartstikke zonde, vindt Anique Hoekstra. Ze is één van de volkstuinders die zou gaan verhuizen. "Je kunt niet zomaar alles oppakken en verhuizen. Er past hier helemaal geen bulldozer en daarnaast kun je echt niet alle planten zomaar meenemen. Als ik ergens anders alles precies zo terug wil krijgen als het nu is, ben ik bijna vijf jaar bezig", zo zegt Hoekstra.

Petitie

Ze stelde offline en online petities op om haar tuin en die van haar buren te behouden. De online petitie is ondertussen al meer dan 20.000 keer ondertekend.
De zeven tuinen zijn niet de enige volkstuintjes op die plek, maar de andere tuinen zijn veilig. Of de plannen voor de tuin van Anique Hoekstra ook nog gewijzigd gaan worden, is nog onbekend.