Leveranciers hielpen, gemeente sliep bij fraude Pieter H.

© Kasteel Eyckholt (Facebook)
Pieter H. uit Echt kon als hoge ambtenaar in de gemeente Helmond zijn werkgever voor vele tonnen oplichten dankzij medewerking van verschillende leveranciers, en omdat de gemeente Helmond zelf zat te slapen.
De totale schade voor de gemeente ligt boven de miljoen euro, schrijft het Eindhovens Dagblad. Die informatie staat in een rapport over de fraude dat de gemeente donderdagavond heeft gepresenteerd.

Spul voor H, rekening voor Helmond

H. liet de gemeente onder meer opdraaien voor dames- en herenkleding, schoenen, wijn, auto's, gereedschap, bomen en planten en tuinonderhoud bij het huis van zijn vrouw in Echt. Hij werd hij volgens het rapport geholpen door sommige leveranciers, die spullen afleverden bij H. De rekeningen stuurde hij naar Helmond. Justitie doet onderzoek naar drie bedrijven, de gemeente overweegt om ook naar de rechter te stappen voor enkele van die leveranciers.

Vele tonnen

Bij het onderzoek werden voor de periode 2014-2017 dubieuze rekeningen gevonden met een totaalbedrag van 450.000 euro. Van drie bedrijven zijn de totale bedragen nog niet bekend, maar ook hier kan het om tonnen gaan. Het onderzoek naar de fraude kostte de gemeente Helmond ook ruim twee ton.

Verduistering door Pieter H. loopt in de tonnen

Gewaarschuwd

H. begon op basis van een deels verzonnen cv in 2006 bij de gemeente Helmond als hoge ambtenaar met verantwoordelijkheid voor de inkoop. De eerste zeven jaar van H's loopbaan bij de gemeente Helmond is niet onderzocht, maar volgens het ED staat vast dat hij ook in die periode heeft gefraudeerd. Een andere ambtenaar trok in 2008 al aan de bel over twijfelachtige facturen. Daar deed de gemeente echter niks mee, en ook een melding in 2014 verdween in de la. Daarbij liet de gemeente Helmond het toe dat rekeningen niet door twee mensen werden goedgekeurd, zoals officieel de bedoeling is.
H. wacht op dit moment thuis zijn rechtszaak af, die eind november begint. Ook zijn vrouw Diana N. is verdachte in de zaak, zij wordt beschuldigd van witwassen.

Ontslagen

Eind vorig jaar deed de gemeente aangifte tegen H. na vermoedens over verduistering en valsheid in geschrifte. De 56-jarige manager werd ontslagen en in maart aangehouden door de politie.